Любопитно: За акнето

Знаете ли, че …
Причината за акнето са бактериите по кожата. Според медицинско проучване някои хора имат „добри“ щамове и ги предпазват от пъпки, а тези, които развиват акне, имат „лоши“ щамове.


Колко пъти сте се чудили защо имате акне, а Вашата най-добра приятелка и Вашият съсед – не. Ново изследване, публикувано в едно от най-влиятелните списания в сферата на дерматологията, „Journal of Investigative Dermatology“, най-накрая има отговор. То сочи явен виновник: бактериите предизвикващи акне, които не се държат еднакво при всички типове кожа.
Според авторите на изследване от Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA), бактериите могат да съдържат „лоши“ или „добри“ щамове. В първия случай причиняват пъпки и комедони, а във втория не само не ги причиняват, но и играят защитна роля върху кожата.
В предишни проучвания вече беше открито съществуването на микроб (Propionibacterium acnes), който има пряко влияние върху появата на акне, една от най-честите кожни патологии и която засяга 80% от населението в даден момент от техния живот. „Propionibacterium acnes“ се развива в най-дълбоката част на пората и когато атакува имунната система, се появяват пъпки. Това, което не беше известно обаче е, че тази бактерия е по-сложна, отколкото се смяташе досега.
Екип от изследователи на UCLA, анализира тази бактерия в носа на 101 доброволци (49 имат пъпки, а останалите се радват на чиста кожа). В крайна сметка те са открили три различни щама на “Propionibacterium acnes” върху кожата. https://www.dermacodebg.com/produkt/salicilova-maska-230ml/Два от тези щама се появяват при един на всеки петима доброволци с акне и много рядко се проявяват при хора с чиста кожа.
От друга страна, е открит и трети щам, който е често срещан при хора със здрава кожа и рядко се среща при хора с акне. Разликата е ясна: хората с акне често имат един или два от „лошите“ щамове, а тези с чиста кожа имат от „добрия“ щам.
Трябва да признаем, че акнето е дерматологичен проблем, който засяга пряко самочувствието ни и качеството ни на живот. Добрата новина е, че има начини за предотвратяване на появата на тежки форми на акне. И https://www.dermacodebg.com/produkt/akne-serum-50ml/един от тях е като предприемем своевременни мерки още при появата на първите неприятни пъпки, като се погрижим за чистотата на нашата кожа и атакуваме проблемните бактерии с подходящи продукти (тук линк към серията със салицилова киселина:https://www.dermacodebg.com/produkt-kategoriya/serum-sas-salitzilova-kiselina/

© Copyright - 2019. All Rights Reserved Dermacodebg
Call Now Button