Какво представлява хиалуроновата киселина

Какво представлява хиалуроновата киселина. Първо, нека поговорим какво е хиалуронова киселина. Това вещество е изолирано през 1934 г. от стъкловидното тяло на окото на животно. Оттук и името hyalos, гръцки за стъклен. От химическа гледна точка хиалуроновата киселина е полизахарид, с прости думи това е въглехидрат, захар. Само в този случай той се отличава с голямо молекулно тегло и дълга верига от молекули, което определя основните характеристики на “хиалурона” – способността да абсорбира и задържа влага, и то в рекорден мащаб.

Какво представлява хиалуроновата киселина

Какво представлява хиалуроновата киселина

 

Наистина, хиалуроновата киселина има способността да привлича и задържа голям брой водни молекули, хиляди пъти повече от собственото си тегло. Именно това качество позволи на хиалуроновата киселина да се превърне в един от най-ефективните хидратиращи агенти в козметиката, а в козметологията – в основното средство за корекция на бръчките и възстановяване на обема.

Какво представлява хиалуроновата киселина

Хиалуронатът може да се намери в почти всички човешки тъкани. Хиалуроновата киселина се намира в костите, ставите и биологичните течности, с една дума, навсякъде, където е необходима влага. Повече от половината от общия обем е концентриран в кожата и не само в дермалния слой, но и в епидермиса. Но не си мислете, че тялото буквално се „къпе“ в хиалуронова киселина. Всъщност общият му обем е само 13 грама на 60 кг общо тегло. Но това е напълно достатъчно за нормалното функциониране на тялото.

Хиалуроновата киселина се разрушава и синтезира ежедневно, като нормално нейните запаси се възобновяват напълно за 3-4 дни. С възрастта обаче регенеративните способности на кожата намаляват – разграждането на хиалуроновата киселина започва да надделява над нейното производство. Вредните навици също допринасят, както и диетичните грешки, нездравословният начин на живот – всичко това влияе върху способността на тялото да попълва ресурсите на хиалуронова киселина. Но основният “враг” е ултравиолетовата радиация, която буквално я унищожава, което води до сухота, тъпота и набръчкване на кожата – известни маркери на фотостареенето .

Ползите от хиалуроновата киселина

За какво е хиалуроновата киселина? Основно за поддържане нивото на хидратация на кожата – основното условие за нормалното функциониране на клетките. Състоянието и вида на кожата зависи от това колко е хидратирана: гладкост, блясък, еластичност са невъзможни, ако клетките нямат достатъчно влага. Козметичните формули, които включват тази съставка, са предназначени да попълват водните резервоари на кожата, но не само. За какво още е полезна хиалуроновата киселина?

 

Защита и хидратация

Хиалуроновата киселина в козметиката е преди всичко хидрататор, но нейните функции не се ограничават до банално овлажняване: тя поддържа целостта на хидролипидната мантия на кожата, предотвратява изпаряването на влагата, предпазва от неблагоприятни фактори на околната среда и предотвратява нейната чувствителност.

Еластичност на кожата

Хиалуроновата киселина, насищайки клетките с влага, сякаш изправя кожата отвътре, възстановява нейния тонус, подобрява тургора, тъканите стават по-еластични, изпълнени. Неслучайно това вещество често се среща във формули, насочени към борба с видимите признаци на стареене на кожата.

Регенерация на кожата

Прилагането на продукти с хиалуронова киселина в състава допринася за нормалното протичане на процесите на регенерация, има успокояващ ефект.

Какви са видовете хиалуронова киселина

Има два вида хиалуронова киселина в продуктите за грижа за кожата, като и двата имат овлажняващ ефект, но действат малко по-различно.

Високо молекулно тегло

Високомолекулна – това е класическа хиалуронова киселина, действа като хидратиращ агент, образувайки влагозадържащ филм върху повърхността на епидермиса, който от една страна предпазва от дехидратация и предпазва кожата, а от друга – насища горните слоеве на епидермиса с влага. Бонус – гладкост и блясък.

Ниско молекулно тегло

Хиалуроновата киселина с ниско молекулно тегло (тя също е фрагментирана) се състои от натрошени, фрагментирани молекули, които могат да проникнат в по-дълбоките слоеве на епидермиса, така че външната й употреба е напълно оправдана в продуктите против стареене, насочени към коригиране на бръчките.

 

Използването на хиалуронова киселина в козметиката

Преди това хиалуроновата киселина се извлича от животинска тъкан, в нашето етично време тази съставка се получава чрез “зелена химия”, а именно биоферментация, която несъмнено играе важна роля в популяризирането на тази съставка. Днес може да се намери в голямо разнообразие от продукти – дори за тяло и коса. Но хиалуроновата киселина разкрива потенциала си най-добре във формулите за лице.

  • Кремове, флуиди, гелове са продукти за ежедневна грижа за кожата, в които хиалуроновата киселина се комбинира с други хидранти – глицерин, сок от алое , както и с хранителни компоненти, които спомагат за поддържане и увеличаване на овлажняващия ефект.
  • Маските са продукти с бърза реакция, които могат буквално да наситят кожата с влага и да й придадат отпочинал, сияен вид само за минути.

Силно концентрирана шийт маска за лице “Лифтинг” с хиалуронова киселина

 

Платната основа е импрегнирана с концентрат, съчетаващ хиалуронова киселина и растителен хидрататор – екстракт от диня. Ефектът е незабавен – овлажняване плюс еластичност.

© Copyright - 2019. All Rights Reserved Dermacodebg
Call Now Button