КОИ ХРАНИ ПОМАГАТ ЗА ЕСТЕСТВЕНОТО УВЕЛИЧАВАНЕ НА КОЛАГЕНА В КОЖАТА НИ?

Знаете ли, че можем да подпомогнем увеличаването на колагена в кожата си по естествен път, като наблягаме на определен вид храни в менюто си? В тази статия ще видим кои са най-ефективните храни за тази цел.

Какво обаче е колаген и защо е важен за младостта на кожата ни?

Колагенът е вид протеин, който взаимодейства с кератина, за да направи кожата ни мека, еластична и устойчива на външни въздействия. Докато сме млади, нивото на колаген, съдържащо се в тялото ни, е много високо. С напредването на възрастта, обаче, колагенът намалява. В резултат се появяват много по-лесно бръчки, отпуска се кожата в областта на врата, стават ясно видими мимическите линии около очите и устата.

Серум с морски колаген 6% 20 мл

За да подпомогнете естественото увеличение на колагена в кожата си, трябва да разберете кои хранителни вещества подпомагат тялото ви в тази насока.

Соевите продукти като соево мляко и соево сирене съдържат вещество, познато като генистеин. Именно наличието на генистеин в соевите продукти е причината те да стимулират естественото производство на колаген. Това вещество също така подпомага блокирането на ензимите, които нарушават цялостта на кожата и я състаряват. Всеки един соев продукт, включително и заместителите на месните продукти, съдържат достатъчно количество генистеин, за да е полезен за производството на колаген.

Флуиден крем с морски колаген 6% 30 мл

Тъмно зелените зеленчуци също са отличен пример за храна, която стимулира производството на колаген. Причината е съдържащият се в тях антиоксидант лутеин. Така че – ето страхотна причина да прибавяте тъмно зелени зеленчуци като спанак и зеле към храната си всеки ден.

Бобовите храни помагат на вашето тяло при изграждането на вещество, което е от изключителна важност при борбата със стареенето на кожата – хиалуроновата киселина. Приемайте поне по 2 лъжици бобени зърна на ден – освен това, баклата и масленият боб са чудесен заместител на картофеното пюре.

Друг много добър начин да повишите съдържанието на колаген в кожата са червените плодове и зеленчуци. Наличието на ликопени в този тип храни действа като антиоксидант, който повишава продукцията на колаген. Затова и храни като червен пипер, цвекло, пресни или задушени домати са задължителна добавка към всяко хранене. Тук можем да включим и сладките картофи и морковите.

Плодовете и зеленчуците, богати на витамин C, са естествен източник на колаген. Задължително консумирайте цитрусови плодове като портокали и лимони. През лятото наблягайте на ягодите.

Сини сливи

Една от основните причини за стареенето на кожата са свободните радикали, които атакуват здравата кожна тъкан. Антиоксидантите помагат за неутрализирането на тези свободни радикали още преди те да ни навредят. Измежду плодовете, с най-високо съдържание на антиоксиданти са именно сините сливи, а веднага след тях се нареждат боровинките. За да сте здрави яжте по 5-6 сини сливи на ден или малка кофичка с боровинки.

Омега мастните киселини също създават идеални условия за естествно производство на колаген. Сьомгата и риба тон са отлични източници на тези мастни киселини. Те се съдържат също и в ядки като кашу, пекан орех, бадеми и бразилски орехи.

Важно е да помним, че можем да осигурим на тялото ни всички вещества, които са му необходими, за да произвежда колаген, като се храним балансирано. Скоро след като включите в храненето си дори само някои от храните, споменати в тази статия, ще започнете да виждате разликите в качеството на кожата ви, а също така и ще подобрите цялостното си здравословно състояние.

© Copyright - 2019. All Rights Reserved Dermacodebg
Call Now Button