КОЖА – ТИПОВЕ И ГРИЖА

Природата ни е дала различни видове кожа, всяка от които изисква необходимата грижа.

За компетентно съставяне на програма за красота, която е подходяща за вас, разберете за предимствата и функциите на вашия тип кожа.

НОРМАЛНА КОЖА

Нормалният тип кожа на лицето е изключително рядка, така че притежателите и могат отговорно  да се нарекат щастливи.https://www.dermacodebg.com/shop/

Предимства: кожата изглежда чиста и свежа, еластична, има розов нюанс (поради равномерно кръвоснабдяване), гладка и еластична на допир. На такава кожа почти няма пори, черни точки и бръчки.

Проблеми: нормалната кожа не създава проблеми. За да удължите младостта и красотата и, е важно да я предпазите от външни и вътрешни отрицателни фактори (UV лъчение, силен вятър, студ и т.н.).

Правилна грижа: Спазвайте всички етапи на грижата с продукти, предназначени за нормална кожа. Употреба на SPF-филтри през деня (за предотвратяване на дълбокото увреждане и забавящи фото-разрушаването процеси) и антиоксиданти – през нощта (за предотвратяване на негативните ефекти на свободните радикали и удължаване младежкия и вид).

СУХА КОЖА

Външно тънка и матирана, сухата кожа често изглежда скучна и безжизнена. Нейната повърхност е груба, нееластична, може да бъде покрита с червени петна. Порите на сухата кожа са почти невидими.

Предимства: На нея обикновено гримът стои отлично. Фините пори външно правят кожата по-гладка и по-привлекателна. На лицето и тялото няма почти никакви черни петна.

Проблеми: измиване с обикновена вода, директно излагане на слънчева светлина, вятър и студен въздух предизвикват дискомфорт, кожата става червена и започва да се лющи. Склонна е към раздразнение и преждевременни бръчки.

Правилна грижа: Подходящи почистващи препарати за суха кожа са на основата на мазнини (сметана или мляко). За дълбоко почистване може да се използва пилинг, с фини абразивни частици. Също така за тази цел са идеални и  плодови киселини или много меки скрабни съставки.

Дневният крем трябва да поддържа влага в кожата добре и да съдържа слънцезащитен фактор, който да предпазва от преждевременно стареене. подхранващите кремове с масла се препоръчват като вечерни продукти.

МАЗНА КОЖА

Характеризира се с прекомерен блясък поради повишената мазнина и нарушаване на естествения баланс на микрофлората на кожата. Порите са рязко увеличени, често срещан е проблемът с черни точки. Мазната кожа  често е обезводнена, което увеличава риска от микроби. В комбинация с повишенато омазняване се запушват порите и се увеличава риска от възпаление, което води до акне.

Предимства: мазната кожа е доста нечувствителна, което означава, че тя остава млада от дълго време. Активното производство на себум предпазва кожата от преждевременно стареене.

С възрастта състоянието на мазна кожа се подобрява: обикновено до 30-годишна възраст тя става смесена.

Проблеми: разширени пори, склонност към образуване на черни точки и петна, повишен мазен блясък и хиперкреатоза на кожата. Повърхността и е доста груба, често неравна.

Правилна грижа: Тя изисква дълбоко сутрешно и вечерно почистване с леки средства, предназначени специално за мазна кожа. Два пъти седмично,  почистване със скраб (само при отсъствие на възпалителни елементи върху нея) и пилинги, съдържащи плодови киселини. Друго важно правило е тонизирането след измиване. Задачата на тоника за мазна кожа е да възстанови баланса на pH, да стесни порите да придаде матовост на кожата и да има антибактериално действие.

Има мит, че мазната кожа не се нуждае от влага, но не е така. Овлажняващите кремове трябва да са възможно най-леки и да са проектирани специално за мастната кожа.

 

КОМБИНИРАНА (СМЕСЕНА) КОЖА

Може би е най-честият тип кожа. Мастните жлези са концентрирани в различни участъци, което води до образуването на области с повишен себум. Обикновено на носа, челото и брадичката (така наречената Т-зона) има всички признаци на мазна, а около очите и бузите е деликатна и суха кожа.

В зряла възраст смесената кожа обикновено постепенно се превръща в нормална.

Проблеми: комбинираната кожа съчетава проблеми на сухата и мазната кожа. В Т-зоната има характерен блясък, често покрита с акне и пъпки. На бузите, скулите и около очите лесно се получават бръчици, кожата се обелва, може да се получат зачервявания и дразнене.

Правилна грижа: Трябва да се почиства със специални продукти, предназначени за мазна и комбинирана кожа. За обработка на Т-зоната се препоръчват продукти със себорегулиращо действие и почистващи лосиони, намаляващи порите.

Като дневен крем и основа под грим е по-добре да се използват леки хидратиращи емулсии с ниско съдържание на мазнини, които имат матиращ ефект.

Тест за тип кожа

1) Какво чувствате след измиване?

 • Комфорт и чистота (1)
 • Опъване на кожата, главно в областта на бузите (2)
 • Много рядко – чувство на стягане на кожата (3)
 • Стягане и сухота на цялата кожа на лицето (4)

2) Определете състоянието на порите на лицето си:

 • Ясно видими на цялото лице, разширени (1)
 • По-видима в зоната T (2)
 • Много малки (3)
 • Почти невидим (4)

3) Колко често получавате пъпки и акне по лицето си?

 • Доста често (1)
 • Най-често в зоната на Т-зоната (2)
 • Като правило веднъж месечно (3)
 • Почти никога (4)

4) Страдате ли от лющене на кожата?

 • Почти никога (1)
 • Понякога по бузите (2)
 • От време на време (3)
 • Да, често (4)

5) Как изглежда кожата ви до 12 часа на обяд?

 • Мазна с гланц на цялата повърхност (1)
 • Мазен блясък в областта на челото и носа (2)
 • Няма сухота и мазен блясък (3)
 • Матирана е, никога не блести (4)

6) Състоянието на кожата ви се променя в зависимост от времето на годината?

 • Кожата винаги изглежда мазна, през лятото има повече мазен блясък, обикновено се появява акне (1)
 • През лятото е по-мазна, отколкото през зимата (2)
 • Добре понася студ и топлина (3)
 • Чувствителна към промяната на времето, особено към студа (4)

Обобщете резултатите и определете вида на кожата си:

6-9 точки – мазнини (проблем)

10-16 точки – комбинирани (смесени)

17-18 точки – нормално

19-24 точки – сухо (чувствително)

© Copyright - 2019. All Rights Reserved Dermacodebg
Call Now Button