КОЛАГЕН, ИСТОРИЯ НА ИНДУСТРИЯТА ЗА ЛИЦЕ.

Колагенът е най-богатия протеин в човешкото тяло, открит в костите, мускулите, кожата и сухожилията.Това е веществото, което държи тялото заедно. Колагенът образува скеле за осигуряване на здравина и структура.

Бързи факти за колагена

Колагенът се среща в цялото тяло, но по-специално в кожата, костите и съединителната тъкан. Някои видове колагенни фибри са по-силни от стоманата. Производството на колаген намалява с възрастта и с излагането на фактори като тютюнопушене и ултравиолетова светлина.

Колагенът има здрава структура, по-силен е от стоманата.

Колагенът е твърд, неразтворим и влакнест протеин, който съставлява една трета от протеина в човешкото тяло. Те действат като поддържащи структури и котвени клетки един към друг, дават на кожата сила и еластичност. Има най-малко 16 различни вида колаген. Колагенът в човешкото тяло е силен и гъвкав.

Какво прави колагенът?

Колагенът се секретира от различни клетки, но главно от клетки на съединителната тъкан.С възрастта колагенът отслабва, което води до проблеми с бръчките и хрущялите. В дермата или в средния слой на кожата колагенът помага да се образува фиброзна мрежа от клетки, наречена фибробласти, върху която могат да растат нови клетки. Той също играе роля при заместването и възстановяването на мъртвите клетки на кожата. Жените изпитват драматично намаляване на синтеза на колаген с напредване на възрастта.

Ревитализиране на кожата

Много продукти, съдържащи колаген, включително кремове и прахове, претендират за съживяване на кожата чрез увеличаване на нивата на колаген в организма. Това обаче е малко вероятно, тъй като колагенните молекули са твърде големи, за да се абсорбират през кожата. Всяко предимство може да се дължи на овлажняващите ефекти на тези продукти. Те не увеличават директно колагена.

Какво уврежда колагена?

Някои фактори могат да изчерпат нивата на колаген в тялото. Избягването им може да поддържа кожата здрава за по-дълго време.

Висока консумация на захар: Диетата с високо съдържание на захар повишава скоростта на гликация – процес, при който кръвните захари се прикрепят към протеините, за да образуват нови молекули и увреждат близките протеини, и могат да направят колагена сух, крехък и слаб.

Пушенето: Много химикали, присъстващи в тютюневия дим, увреждат колаген и еластин в кожата. Никотинът също така стеснява кръвоносните съдове във външните слоеве на кожата. Това компрометира здравето на кожата, като намалява доставянето на хранителни вещества и кислород.

 Слънчева светлина: Ултравиолетовите лъчи в слънчева светлина причиняват по-бързо разпадане на колаген, увреждащи колагеновите влакна и предизвикване на анормален еластин. Увреждат колагена в дермата, а кожата се възстановява неправилно, образувайки бръчки.

Автоимунни заболявания: Някои автоимунни заболявания причиняват антитела срещу целевия колаген. Генетичните промени могат да повлияят на извънклетъчната матрица. Колагенът, който се получава, може да е нефункционален, мутирал колаген.

Процесът на стареене води до естествено изчерпване на нивата на колаген с течение на времето. Няма начин да се предотврати това.

Избягването на тютюнопушенето и излишното излагане на слънце, здравословен режим на хранене и упражнения могат да помогнат за намаляване на видимото стареене и за защита на колагена, за поддържане на кожата, костите, мускулите и ставите здрави за по-дълго време.

© Copyright - 2019. All Rights Reserved Dermacodebg