КАК ДА ВЪЗСТАНОВИТЕ КОЛАГЕНА В КОЖАТА СИ?

Стимулирането на процеса на неоколагенеза се извършва, като се използват:

Механични техники – ултразвук, киселинни и диамантен пилинг, фракционна термолиза дермабразио и лазери, фонофореза,миостимулация, термолифтинг, микроток терапия (електропорация, йонофореза и т.н.) радиочестота;

Мезотерапия и контурна пластика, като се използват инжекции от хиалуронова киселина, витамино-протеинови комплекси;

Процедури на микронизиране (прилагане на мезоролер) както в условията на козметична клиника, така и у дома;

Добавки със съдържанието на протеини, аминокиселини, витамини и минерали;

Диети, включително храни, богати на аминокиселини, витамини, минерали, Омега-3 мастни киселини – яйчен жълтък, зърнени храни, бобови растения, мазни риби, цитруси, зелена салата, зеленчуци, соя, много от тези продукти също повишават нивото на естроген;

Препарати с естроген, тестостерон и хормон на растежа (приемането им е възможно само под медицинско наблюдение).

С правилното хранене, елиминирането на вредните фактори и използването на козметичните методи, можете да запазите красотата на вашия си външен вид и в напреднала възраст.

Колагенът в кожата се синтезира непрекъснато от фибробластни клетки. С възрастта тяхната активност е значително намалена и следователно количеството колаген в кожата става по-малко.Фибробластите клетки са зависими и зависят от хормоните. Колкото по-стари стават те, толкова по-малко естроген се произвежда в организма. По-малко естроген е по-малко производство на колаген. Когато колагенните влакна станат по-малки, те не са достатъчни, за да поддържат правилната структура на кожата.

Работата на фибробластите постепенно се забавя – с около 1% годишно от 20-годишна възраст. И след 40 този процес се ускорява. В допълнение, с възрастта колагенните влакна губят еластичност, стават по-дебели и по-груби. Те се запушват и дори силната “мрежа” не работи, кожата “се чупи” и – здравей, бръчки.

Иначе казано кожата винаги се подлага на унищожаване на колаген. Но това е и начин да се подновява непрекъснато. С възрастта процесът на унищожаване набира скорост. Това става под въздействието на някои ензими (колагенази). Ензимите разграждат колагеновите влакна на малки фрагменти, нарушавайки тяхната структура. Кожата се извива, променя и резултатът е същият  появяват се бръчки.

Какво друго унищожава колагена?

Освен възрастта колагенните влакна имат и други врагове.

Слънцето– UV-лъчението ускорява процеса на унищожаване на колагеновите влакна, причинява преждевременно стареене и намалява способността на кожата да се регенерира. В кожата колагеновите влакна, тежко увредени от слънцето, са дебели и “разчленени” на парчета. Тези колагенни “стълбове” сами по себе си предотвратяват синтеза на нов колаген. Ето защо е толкова важно да не се пренебрегват кремовете със SPF  фактор,независимо от възрастта.

Пушенето– Тютюнът съдържа химикали, които унищожават колаген и еластин. Никотинът стеснява кръвоносните съдове и влошава микроциркулацията.

Твърде много захар в храната– Захарта подобрява процеса на гликация (залепване на колагенните влакна с глюкоза) и прави колагенните влакна сухи, слаби и крехки.

Свободни радикали– Те увреждат влакната на молекулярно ниво, разрушават и променят ДНК.

© Copyright - 2019. All Rights Reserved Dermacodebg
Call Now Button