Какво е “Маскне” и как да го предотвратим?

Ако забелязвате появата на възпаления и зачервявания в долната част на лицето си след носене на предпазна маска, то най-вероятно не си въобразявате и проблемът по кожата ви е съвсем реален. 

Може да определим “Маскнето” като нов вид акне, а именно поява на пъпки и петна след ежедневното носене на маска. То е лесно разпознаваемо, защото се появява само в зоните на лицето, които покриваме: брадичката, носа и зоната около устата. Различното при “маскнето” е, че пъпките са предимно бели, не са болезнени и червени както при нормалното акне. Възможно е да се прояви при всички типове кожа – дори и при тези, които не са предразположени към поява на пъпки.

Как се появява “Маскнето”?

Покритията за лицето играят важна роля за предпазване в днешни дни. Същността на маските е, че те са проектирани така, че да ограничават въздушния поток от околната среда. Влажната и лепкава среда, която маската създава около лицето, брадичката и носа, обаче, може да причини пъпки по две основни причини:

Физическо триене

Ако носенето на маска при вас е ежедневно, постоянната излишна топлина и натиск на плата върху лицето може да доведе до разрушаване на защитния слой на кожата. Този слой предпазва от външни агресори и влияния и поддържа кожата хидратирана, т.е. Без него кожата е по-податлива на пъпки и възпаления.

Задържане на влага

Комбинацията от пот, дъх и себум, която се събира под маската може да запуши порите. Липсата на циркулация на въздуха насърчава растежа на бактериите и довежда до черни точки, бели точки или пъпки, които ще варират по размер в зависимост от това колко са раздразнени

Как да предотвратим “Маскнето”?

Преди да разгледаме с какво да лекуваме маскнето е добре да започнем с това как да се предпазим от него. Ето и някои от превантивните мерки, които да спазваме преди да сложим маската си и да излезем от вкъщи.

Перете/сменяйте често маската си, за да предотвратите натрупването на бактерии и преминаването им върху кожата. Това може да стане или в пералня, или чрез ръчно пране. 

Почиствайте хубаво лицето си – сега повече от всякога е важно да практикувате правилна хигиена на лицето. Почиствайте внимателно лицето си сутрин и вечер, като наблягате на „маскираните“ зони, за да сте сигурни, че сте премахнали хубаво замърсяванията от деня. Не забравяйте да бъдете нежни към кожата си, тъй като целта е да й осигурите допълнителна защита, а не да я увреждате допълнително.

Избирайте правилния размер на маската си за лице – когато разглеждате маски за лице, гледайте да си купите такава, която покрива носа и устата ви, без да сте прекалено стегнати или прекалено разхлабени, за да избегнете излишно триене.

Материята на маската е също толкова важна – меките материи като коприна и памук са за предпочитане пред синтетичните, особено ако които имате чувствителна кожа, предразположена към акне,.

Специална грижа за кожата – за предпочитане е да избягвате да носите тежък грим под маската, тъй като той запушва допълнително порите. 

Задължително е да използвате подходяща козметика за лице, която да го почиства в дълбочина, да отпушва порите и да регулира отделянето на себум. Препоръчваме ви Серията със Салицилова киселина DERMACODE by I.Pandourska, която е насочена към възстановяване на проблемите на кожата, предотвратява бактериалните инфекции и ускорява естествените й процеси.

Специалният режим на персонална грижа в 5 стъпки предотвратява появата на несъвършенства и работи заедно с теб към постигането на чиста, здрава и красива кожа!

 

© Copyright - 2019. All Rights Reserved Dermacodebg
Call Now Button